louisens.blogg.se

Hej! Jag är en tjej på 26 vårar som följde min dröm och flög till den Turkiska rivieran i Mersin. Där gifte jag mig med min prins och lever i en dröm. Haka på mitt liv med allt blandat i min vardag som mode, relationstips m.m i sol och vacker natur!

Mobbning/ narcissistisk vän?

Kategori: Allmänt

Har du en vän som är egocentrerad ? som alltid tycker om att stå i centrum? som alltid tycker synd om sig själv? som är sällskapssjuk? som alltid är snygg och uppiffad? som charmar alla med storm? som är kleptoman? som är duktiga talareoch tror att hen är störst bäst och vackrast? som manipulerar? som ljugeroch förvrider sanningen? Som hela tiden använder sig av härskarteknik?


känner du att du tvivlar på dig själv? att din magkänsla skriker att något är fel? att din självkänsla börjar gå i botten? att du mår dåligt i hens närhet? får dåligt samvete? blir rädd? inte räcker till? arg? ledsen? utfryst? osynlig men ändå bunden? 

Jag har svaret på det du söker och är i just nu. 

DIN VÄN ÄR NARCISSIST! 

Jag har alltid trott att narcissism är något helt annat och det ordet i mina öron är något utanför vår värld. Men det är vanligare än vad folk tror och det finns så många människor som har det där ute. Folk med narcissism förstår inte själva att dom är narcissister och dom skulle aldrig ens tänka tanken. Dom är ju bäst i världen och bättre än alla andra. Även om dom inte säger det, så visar dom det utåt. Det finns olika typer av narcissister ute, men i generella drag är det samma typ av person.

Alla människor kan HA en del av symptomen, men när det går i överdrift så ÄR personen narccisist. 

En narcisisst psykiskt misshandlar dig om du har en "relation" med denna. 

Jag önskar att jag hade fått hjälp av någon när jag blev psykisk misshandlad. Att jag hade kunnat vänt mig till någon som förstod och kunde stötta mig. Men en psykisk misshandel är svår att se och ännu svårare att läka ifrån. 

Att vi inte pratar mer om denna typ av misshandel är makalöst förvånande i mina ögon. Det är precis illa som en fysisk misshandel och t.o.m ännu svårare att läka ifrån. Därför hoppas jag att jag kan hjälpa någon med mitt inlägg här. Så att eventuellt du kan förstå vad din vän har och gör emot dig och då kan det vara lättare att hantera eller lämna. Jag rekomenderar att hålla dig så långt borta från denna person som möjligt! 

Jag vet hur du mår, jag vet hur ont det gör och jag vet hur det är att känna sig ensam när folk inte förstår. folk som inte blivit psykiskt misshandlade vet inte hur ont det gör och har inte den rädslan och ångesten bakom bröstkorgen som du har. Jag vet. Men jag är glad att dom inte är medvetna om den känslan. Den känslan önskar jag ingen, även om man önskar att alla förstod.

En narcissist psykiskt misshandlar dig inte på en gång och säger inte elaka taskiga raka saker vid första tillfällena. Då hade du ju inte stannat? 

Det smyger sig på och blir långsamt värre. Men det går alltid i vågor, eftersom narcissisten vill ha en balans. Annars går du ju din väg eller gör liv i luckan från dig. En narcissist vill inte bli utskämd framför andra eller ha ett dåligt ryckte. Allting måste se bra ut på utsidan. Skam är en känsla narcissisten känner hela tiden och är livrädd för. 

En narcissist kommer sakta men säkert att få ner din självkänsla i botten och under en lång tid kan det vara skadligt.  Det är alltid skadligt för dig. Du mår så fruktansvärt dåligt av det och får psykiska men av det. Du blir förvirrad själv och tvekar på att det kanske är dig det är fel på och kan inte se verklighetsbilden och allt blir luddigt. 

En narcissist slingrar runt på ett snyggt sätt. Dom är aldrig tydliga med mobbningen och gör det på ett diskret sätt. Dom kommenterar till dig med en kränkande ton då orden inte är så elaka, men hennes tonläge var kränkande. Hon manipulerar, ljuger och drar på med dramatiska sidor.



Exempel  handlingar och uttryck frånen narcissist

1. Trycka på dina svaga punkter som du redan är ledsen för. Tillexempel att du pratar med din vän och säger hur ledsen du är för att du ej har råd att handla den där väskan som du velat ha i ett år. Den där blåa Michael Kors väskan som du tjatat om och visat din vän. Du säger hur ledsen det gör dig och dagen därpå eller senare så ringer din väninna och säger ex.

"åååh,   jag handlade en  snygg väska igår och det är en blå Michael kors väska som alla borde handlajag är  lycklig

Om du därefter skulle skälla ut henne och säga ifrån så skulle hon använda maktspel för samvetet och kunna säga 

"Kan du inte vara glad för min skulljag kunde väl inte veta att det va den"... 

Hon vänder det till att du har gjort något dåligt.

2. Försöker klämma sig fast vid dina nära och kära så att ni kan få ett "närmare band". så att hon kan ha makt över dig. Då kan hon ju hålla fast dig med klorna. 

3. Frysa ut dig från era vänner eller hålla dig på avstånd. Att hon kontrollerar allt du gör och dom. Hon vill ju ha dig där det passar henne. Makt är deras förnamn och hon vill vara bäst och stå i centrum. 

4. Trycka ned dig med kränkande ord eller tonläget. Samt att döda din glädje.  Ett exempel kan vara att ni disskuterar jobb och du säger att du har fått ett nytt jobb som du är så glad över. Då kan en narcissist säga
"vad roligthur fick DU Det jobbet? " 
Alltså att hon lägger vikt på tonläget i du:et exempelvis och en narcissist kan inte vara glad för någon annan om hon inte får nått utav det. 

5. Hon utnyttjar dig i att själv må bättre då dom ta all energi och visar aldrig tacksamhet för det, dom vill se bättre ut inför andra och i praktiska saker. Om du inte ställer upp så blir hon arg. Men på ett snyggt sätt då hon antingen kör tystnadens ilska eller samvetesmanupulationen om vad dålig du är som inte ställer upp. 

6. Hon tycker om drama, för drama leder till uppmärksamhet och det är vad hon vill ha. Det är en drog för henne. Hon hittar alltid anledningar att få dig att få dåligt samvete. Ofta och nästan alltid använder dom sig av att dom inte får tillräckligt mkt uppmärksamhet av dig. Exempelvis att du inte hunnit svara på hennes sms eller telefonsamtal på en timme eller mer för att du inte haft tid. 

"Jag ställer minnsan alltid upp  digmen när jag verkligen behöver dig så finns inte du där för mig

Eller så blir hon arg och manipulerar dig så att du förstår att hon är arg men ni kan inte ha ett genuint samtal. Hon får det att låta som att du aldrig är kontaktbar och får dig att må dåligt. Det är ju inte en äkta relation. För henne handlar det om att få uppmärksamhet och att kunna må bättre. 
Hon kan även höra av sig efter två dagar och säga hur besviken hon är för att du inte hört av dig... 

7. Hon ljuger om olika händelser för era/hennes andra vänner för att dom ska tycka synd om henne, genom att förvrida sanningen så att den låter annorlunda. Även till dig om sina andra vänner, tro inte på allt du hör. 

8. Hon tycker ofta synd om sig själv ( beroende på vilken sorts narcissit hon är). Det här är en annan typ av uppmärksamhet hon vill ha. Hon Överdriver saker och händelser och pompar upp det till skyarna så att det ska låta så synd om henne, men till folk utåt ska hon låta stark. Även om du försöker trösta henne och säga att "det är ju bra att detta hände för att nu kan du ju göra såhär" och hon då aldrig godkänner det för att hon vill att du ska tycka synd om henne, hon vill att det ska vara illa. 

9. Hon använder andras åsikter för att trycka ned dig. Det behöver inte ens vara en dåligt åsikt från någon annan, men hon får det att låta dåligt med sitt tonläge. 

"Han sa att du va väldigt osocial"

 kan den verkliga historien se ut som att din narcissistiska vän och per hadeen konversationVi säger att du heterSara.  Då kan den verkliga händelsen faktiskt ha sett ut på följande sätt. 
Per kanske sa något i stil med

Hur mår Sara nu igentligenJag tyckteså synd om henne efter det som häntHon verkade inte  så bra på middagen i måndags och var rätt osocial stackaren". 

Det din narcissistiska vän nu gjort är att ha förvridigt sanningen så att hon skall må bättre och du ska känna dig ledsen. 
Men samtidigt har hon gjort det på ett smart och ärligt sätt enligt hennes manupulativa tänkande. För hon sa ju vad han sagt, eller? 
Hon råkade bara missa en del viktig betydande fakta som förändrade hela meningen med det. 

Detta exempel har jag skådat många gånger och blivit offer för. (på andra sätt).

10. Hon kan kommentera ditt utseende och på det du är bra på. Hon vill då få dig att må dåligt över det och när du är för glad så gör hon dig ledsen medvetet. Glöm inte att ibland kommer hon med snälla kommentarer för att hålla en balans.

11. Hon får dina historier att verka ointressanta och ger knappt någon respons. Hon vill att du skall känna dig oviktig. 

Det finns mycket mer ex. som jag vet att jag saknat att hitta på internet när jag behövde hjälp. Därför tänkte jag skriva upp några få iaf



Jag har dragit alla exempel med en "hon" i en relation som jag led av. Naturligtvis finns det både män och kvinnor ute med narcissism. Det kanske är er mamma, pappa, syster, vän eller vem som helst och jag hoppas att ni hittar er väg ut eller i huvud taget hittar en lösning som passar er bäst. Vissa kan inte komma ifrån den relationen ni har med eran narcissist och andra kan. Men för er som inte kan , kan hitta lösningar och redskap för att få distans ifrån det. 

Några tips till er som vill må bättre och lyfta upp er självkänsla igen. 

Elaine Eksvärd är en retoriker som har skrivit tre böcker om hur man talar för sig i kniviga siguationer med mera och hon har även medverkat i tv4 mkt. Böckerna heter :

- snacka snyggt 
- vardagsmakt
- härskarteknik

Mia Törnblom är en person som hjälper folk att lyfta sin självkänsla. Även en av hennes böcker har jag läst och heter 

- självkänsla nu! 

Ett annat litet tips är att söka på 
gaslightning och om olika narcissistiskatyper på internet. Tyvärr finns det mest information att hämta på engelska hemsidor eftersom det inte verkar vara lika synligt i sverige än. 

Många styrkekramar till alla ledsna själar där ute!


Kommentarer


Kommentera inlägget här: